Bayreuth-Stipendium

Juryn delade ut ett andrapris till Mikael Horned från Kista som uppmuntran.

Wagner-Sällskapet i Göteborg

har delat ut 2019 års Bayreuth-Stipendium

 

Wagner-Sällskapet i Göteborg genomförde sin 7:e sångartävling i Sjöströmsalen, Artisten Göteborg den 14 oktober 2018 för att utse 2019 års Bayreuth-stipendiat.

 

Åtta sångare i åldern 24 till 34 år deltog i tävlingen. Turordningen lottades och de sjöng två arior, varav minst en av Richard Wagner.

 

Juryn bestod av Wagner-sångerskan Annalena Persson, hovsångerskan Helena Döse, pianisterna Bo Ericsson och Martin Andersson samt Lennart Röök som ordförande. I år fick publiken rösta för första gången.

Juryn och tillika publiken utsåg mezzosopranen Elisabeth Leyser från Solna till segrare. Elisabeth gör sin klassiska sångutbildning vid Operahögskolan i Stockholm. Sceniska erfarenheter har Elisabeth erhållit från Kungliga Operan i Stockholm och Södertäljeoperan.

 

Juryns motivering var:

En strålande insats och långt gången i så unga år ser vi klart en lysande Wagnerstjärna i framtiden.

Avsikten med stipendiet är att ge unga lovande artister möjlighet att resa till Bayreuth och få inspiration för att bli framtidens Wagnersångare.

 

Sångarna höll en hög nivå vid årets tävling och juryn delade ut ett andrapris till Mikael Horned från Kista som uppmuntran.

 

Wagner-Sällskapets sångartävling - 2020 års Bayreuth-Stipendium

Efter tidigare års och årets populära sångtävling i Göteborg kommer inbjudan till sångartävlingen för 2020 års Bayreuth-stipendium att skickas ut. Den skriftliga ansökan skall innehålla uppgifter om personliga data, utbildning, ev. scenisk erfarenhet, repertoar och annat som sökanden önskar åberopa. Vi vill att ni bifogar ett röstprov med god kvalitet som kan komma att användas vid uttagningen till tävlingen.

 

Frågor om stipendiet kan ställas till Wagner-Sällskapet i Göteborg via e-post till stipendium@wsg.se

________________________________________________________________________________________


Att uppleva Bayreuth

För den Wagnerintresserade är ett besök i Bayreuth och operabesök där en upplevelse för livet. Det finns många berömda operahus och festivaler, där man kan uppleva storartade Wagnerföreställningar, men i Bayreuth tillkommer en speciell känsla av ”närhet” till Wagner och hans fantastiska visioner som inte går att uppleva på annat håll.


Wagners ambitioner att skapa ett eget operahus för sina ”Allkunstwerk” förverkligades i Bayreuth där hans berömda operahus på ”den gröna kullen” uppfördes och invigdes 1876, 7 år innan hans död. Här har hela ringen och Parsifal uruppförts och i fallet Parsifal beordrade Wagner att den bara fick spelas i Bayreuth under 30 år. Hela operahuset är byggt enligt Wagners intentioner och har en unik akustik och orkesterplacering (under scenen). Där framförs bara Wagners operor och det sker under festspelen i juli och augusti.


Det som gör Bayreuth så speciellt är till exempel den där speciella ”Wagneratmosfären” som präglar hela staden under festspelstiden. Föreställningarna börjar på eftermiddagen och slutar sent på kvällen med mer än timslånga pauser, när man äter, dricker och diskuterar föreställningen i restaurangerna i trädgården utanför operan. Lika speciell är känslan av tradition och historia när man får uppleva föreställningar i det operahus, som upplevt fler både succéer och skandaler än kanske något annat operahus. Förändringar i uppförandepraxis av Wagners operor har ofta spridits från nydanande och djärva uppsättningar där. En föreställning där är därför alltid en spännande upplevelse med oförglömliga minnen. Här har de allra största Wagnerdirigenterna, Wagnersångarna och regissörerna verkat. Ett operabesök där skapar en härlig känsla av tradition och förnyelse.


Förutom de oförglömliga operaupplevelserna kan man njuta av många sevärdheter i och utanför den vackra barockstaden Bayreuth och av ett besök i Villa Wahnfried, där Wagner bodde i slutet av sitt liv och där han är begravd. Vi som haft turen att åka tillsammans med andra vinnare av biljetter i Bayreuthlotteriet har också fått uppleva att vi fått nya vänner genom samvaron där. Vi brukar ordna, så att vi kan träffas, prata och lära känna varandra, till exempel på gemensam middag efter en föreställning.

Elisabeth Leyser, mezzosopran 2019 års Bayreuth-Stipendiat. 

Kontaktuppgifter 


Wagner-Sällskapet i Göteborg c/o L Röök, Terrassgatan 5, SE-411 33 Göteborg, E-post: wsg@wsg.se

Webmaster: Lillemor Madeyski E-post: lillemor@wsg.se