Arkiv
Tidigare aktiviteter
14 oktober 2023 i S:t Jakobs kyrka, Sångartävling
Årets sångartävling hade inte färre än nio tävlande! Vinnare av årets Bayreuth-stipendium var den norska mezzosopranen Maria Sveinungsen. Vinnare av publikens pris och tillika andrapristagare var sopranen Kine Sandtrö, medan tenoren Martin Lissel fick tredje pris. Sångarna ackompanjerades av Martin Andersson och Lisa Fröberg. Juryn bestod detta år helt av erfarna Wagnersångare i Anna-Lena Persson, Helena Döse och Anders Lorentzon.
Vinnaren Maria Sveinungsen
Martin Lissel, Kine Sandrö
24 oktober 2021 i Norges Hus, Sångartävling
Det var den 10:e sångartävlingen som föreningen arrangerade och det var sex unga sångare som tävlade om 2022 års Bayreuth-stipendium. En strålande bra tävling med många duktiga sångare. Segrare blev sopranen Helena Hedman från Göteborg. På andra plats kom Julia Vincent som också vann publikens pris. Innan resutatet presenterades åt vi en fin lax som avslutades med tårta.
Segrare blev sopranen Helena Hedman och tvåa blev Julia Vincent. Helena till höger.
Juryn samlade tillsammans med segraren.
Fr vänster, Thore Berntsson, Helena Döse, Helena Hedman, Maximillian Schattauer, Annalena Persson
10 april 2021 Digitalt möte
Vi arrangerade ett mycket uppskattat föredrag med Göran Gademan som är dramaturg på Göteborgsoperan. Det var ett 70 tal intresserade deltagare på mötet när Göran tog sig an ämnet "Hur pusslade Wagner ihop texten till Ringen".
Vill ni lyssna till Görans föredrag kan du klicka på länken: Görans Föredrag
Observera att du startar föredraget med triangeln längst ner på sidan på den öppna länken.
25 oktober 2020 i Norges Hus, Sångartävling
Det var den 9:e sångartävlingen som föreningen arrangerade och det var tio unga sångare som tävlade om 2021 års Bayreuth-stipendiet. En strålande bra tävling med många duktiga sångare. Segrare blev sopranen Rebecca Hellbom från Västerås. På andra plats kom Mikael Horned, baryton och tredjeplatsen och publikens pris vanns av Hans Klareskog, baryton. Innan resutatet presenterades åt vi alla en fin delikatesstallrik. Vi var 50 personer totalt vilket var max pga Covid-19. Nytt för i år var att vi sände hela tävlingen digitalt via en youtube-länk: https://www.youtube.com/watch?v=rVxKeAF8zDo
Det går fortfarande att se tävlingen via denna länk. Eftersom den är lång går det att navigera via tidslinjen med musen och till exempel hoppa över pausen innan prisutdelningen.
Från vänster Mikael Horned, Rebecca Hellbom
Hans Klareskog
16 september 2020 i Adventskyrkan, Årsmöte och Stipendiatkonsert
Detta var första sammankomsten efter Covid -19 bröt ut. Suget att få komma och lyssna till levande musik var stort och vi satt mycket glest i denna rymliga kyrka. Till konserten kom 38 stycken och Georg Källström genomförde en strålande konsert med Martin Andersson som pianist.
13 november 2019 Föreläsning "Valkyrians kvinnor och män- Uppgång och fall"
Klas Liljefors, regissör från Stockholm gjorde kvällen mycket intressant för 35 medlemmar. Efteråt gick vi och drack öl med föredragshållaren som delgav oss om sina erfarenheter från Bayreuth.
Via denna länk (Klas bilder) finns de bilder Klas Liljefors visade vid sitt spännande föredrag om Valkyrian. Även om bilderna är lättast att följa för dem som var på föredraget, ger de en god inblick av de viktigaste synpunkterna han tog upp.
27 oktober 2019 Sångartävling i Norges Hus.
Wagner-Sällskapet i Göteborg genomförde sin sångartävling i Norges Hus, Göteborg för att utse 2020 års Bayreuth-stipendiat. Publiken på ca 50 personer fick fin underhållning av de tävlande ungdomarna. Juryn utsåg tenoren Georg Källström från Stockholm till segrare. Hon ackompanjerades av Martin Andersson.
Juryn presenterar segraren
2 oktober 2019 "Wagners Ring och vår framtidsoro"
En föreläsning av idéhistorikern Andreas Önnerfors från Göteborgs Universitet. Vi var ca 40 medlemmar med gäster som fick Wagners Nibelungens Ring att jämföras med nutidens händelser i världen. Länk till manus:
https://www.academia.edu/40508615/Wagner_och_vår_tids_framtidsoro
22 maj 2019 Richard Wagners 206-årsdag.
Vi träffades på Ölrepubliken Kronhusgatan 2B, Gbg, kl 19.00 och hade en trevlig kväll tillsammans med ca 25 medlemmar. Lillemor Madeyski avtackades för sina år som sekreterare. Lennart Röök avtackades som ordförande och Lennart fortsätter i styrelsen som sekreterare. Eiler Andersson läste ur Richard Wagners memoarer hur livet i hans unga år utvecklade honom till den kompositör han blev. Medlemmarna åt och drack och trivdes.
Årsmöte den 6 april, 2019 med efterföjande Stipendiekonsert.
Årets stipendiat-konsert i Norges Hus med Elisabeth Leyser som segrade i vår sångartävling i höstas blev en mycket lyckad tillställning. Elisabeth kallade konserten för "Sånger av romantikens Mästare". Hon ackompanjerades av Bo Ericsson. Det var ca 45 stycken medlemmar med gäster på konserten som avslutades med en trevlig efterfest.
Segraren in action
"Den flygande holländaren" på Malmöoperan 10 mars 2019
Söndagen den 10 mars 2019 genomfördes en medlemsresa till Malmö Opera tillsammans med GöteborgsOperans Vänner för att se "Den flygande holländaren".
"Valkyrian" på Bio Roy, Göteborg 31 mars 2019
Wagner-Sällskapet i Göteborg följer upp succén från tidigare år med Wagner-föreställningar från Metropolitan. Christine Goerke sjöng Brünhilde och Stuart Skelton sjöng Siegmund. Wagner-Sällskapets hedersmedlem och GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan gjorde som vanligt en uppskattad introduktion med kommentarer om operan, handlingen och musiken.
Wagnerkneipe 24 januari 2019
Liksom tidigare år lyssnade vi till vår Wagner-kännare Thore Berntsson som kåserade om ”Richard Wagner och hans gynnare” i "Drottning Kristinas Jaktslott". En välbesökt aktivitet som avslutades med tysk mat och dryck.
"Rhenguldet på Göteborgsoperan" 25 november 2018
Wagner-Sällskapet i Göteborg reserverade biljetter till "Rhenguldet" på GöteborgsOperan Söndagen den 25 november 2018, 18.00
Föreningen sålde 60 biljetter. Bland besökarna fanns även medlemmar från de nordiska Wagner-föreningarna. Kvällen avslutades på en närliggande pub för eftersnack.
Wagner-Sällskapets Sångartävling 14 oktober 2018
- Bayreuthstipendiet 2019
Wagner-Sällskapet i Göteborg följer upp tidigare års succé genom att bjöd in till sångartävlingen om 2019 års Bayreuth-stipendium den 14 oktober 2018. Vi fick förmånen att lyssna till ett tiotal unga begåvade sångare. Segrare blev mezzosopranen Elisabeth Leyser från Stockholm.
"Wagners Ring och revolution"
En föreläsning med Klas Liljefors 16 maj 2018
Klas Liljefors, regissör från Stockholm, som bl.a. arbetat i Bayreuth och är bekant som kritisk Wagner-kännare. Klas föreläsning blev mycket bejublad. Det kom 65 stycken wagnarianer till denna aktivitet.
Opera med världsartister i Berlin påsken 2018
Under Berlins Festtagen påsken 2018 bokade Wagner-Sällskapet i Göteborg biljetter till tre fina operauppsättningar med fantastiska sångare. Parsifal, Falstaff och Tannhäuser! Vi fick se och höra Nina Stemme i Parsifal.
Wagnerkneipe 1 februari 2018
En föreläsning med Thore Berntsson genomfördes den 1 februari 2018, i "Drottning Kristinas Jaktslott". Thore kåserade om ”Wagners musik - en resa från klassicism till modernism”. Han tog utgångspunkt i Wagners starka musikaliska utveckling från de tidiga intrycken från wienklassikerna och deras efterföljare i början av 1800-talet till hans egna påverkan på musiken vid romantikens upplösning i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Thore beskrev hur Wagner påverkades av tyska sångspelets utveckling ända från Mozarts Trollflöjten, av Meyerbeers operor, av Mendelsohn och betonade framförallt Beethovens stora betydelse och diskuterade också hur Wagner själv påverkade utvecklingen mot den moderna musiken, exempelvis med Tristan-musiken. Tillställningen var mycket uppskattad och lokalen var fullsatt.
Wagner-Sällskapets Sångartävling 15 oktober 2017
BAYREUTH-STIPENDIUM 2018
Wagner-Sällskapet i Göteborg genomförde sin sångartävling i Norges Hus, Göteborg den 15 oktober 2017 för att utse 2018 års
Bayreuth-stipendiat. Juryn valde ut elva sångare i åldern 24 till 33 år som fick delta i tävli ngen. Juryn utsåg mezzosopranen Rebecca Fjällsby till segrare. Hon ackompanjerades av Bo Ericsson.
Sångarna höll en mycket hög nivå vid 2018 års tävling och juryn delade ut ett andrapris till Per Lindström, Härnösand och två tredjepris till Sebastian Durán, Växjö och William Davis Lind, Stockholm som uppmuntran.
Göran Gademan, hösten 2013-våren 2014.
Göran, dramaturg på GöteborgsOperan höll i en mycket välbesökt föreläsningsserien om Richard Wagners samtliga operor.
Richard Wagner 200-årsdag 2013
Under 2013 som var ett jubileumsår för Wagner bjöd vi in alla de Nordiska Sällskapen till Göteborg. Vi arrangerade en musikalisk introduktion till Tristan och Isolde på GöteborgsOperan. Den framfördes återigen av den tyske pianisten Detlev Eisinger.
Detlev Eisinger,
Den 18-19 april 2010 inför uppförandet av Wagner-operan Mästersångarna på GöteborgsOperan spelade Detlev transkription av operan och dess ledmotiv med brilliant pianoteknik.
År 2013 när 200-årsjubileet av Richard Wagners födelse firades spelade Detlev Eisinger ledmotiven och kommenterade handlingen musikalisk till Tristan och Isolde innan föreningen såg föreställningen på GöteborgsOperan.
D
Föreningens första arrangemang 18-19 April 2010
En heldag på Göteborgs-Operan med musikalisk introduktion till ”Mästersångarna i Nürnberg” framförd av den tyske pianisten Detlev Eisinger, som har arbetat i Bayreuth under många år. Detta följdes av festmåltid och föreställning på GöteborgsOperan.
Hedersmedlem Gunilla Flinck, Detlev Eisinger och Lennart Röök var glada efter den lyckade konserten i April 2010.
Webmaster: Lennart Röök Epost: l.rook@telia.com